Delikatne i puszyste ciasto, które kojarzy się z wakacjami u babci. Dość proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam :)
PRZEPIS NA TORTOWNICĘ O ŚR. 22 CM:
4 jajka L
3/4 szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
125 g stopionego masła lub 0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
dowolne owoce sezonowe ok 40-50 dag (u mnie maliny, borówki, truskawki)
cukier puder do posypania.
WYKONANIE:
Ubijamy białka na sztywno, partiami dosypujemy cukry następnie dodajemy po 1 żółtku. Powoli wlewamy rozpuszczone masło.
Mąkę, proszek i sodę przesiewamy. dodajemy w 3 partiach, delikatnie mieszamy łyżką lub rózgą.
Spód tortownicy wykładamy papierem, wlewamy ciasto, układamy owoce (większe kroimy na pół)
Pieczemy ok. 50-60 minut w 170 st. C ustawienie góra dół. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
:)
OdpowiedzUsuń