środa, 8 lutego 2023

CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI- BEZ PIECZENIA

 Udało mi się zamrozić trochę malin z własnego ogródka, więc przyszedł czas na pyszny deser :) Szybki bez pieczenia na bardzo ciemnych herbatnikach, z kremem śmietanowym oraz malinkami zatopionymi w galaretce. Ciacho wyszło idealne.. Mocno  czekoladowe herbatniki, wspaniale łączą się się ze smakiem kwaśnych owoców oraz dla równowagi słodki krem śmietankowy i biała czekolada na wierzchu. Polecam zrobić ;)  Nic tak nie pomaga podczas zimowego dnia, jak taki pyszny deser do kawki :)



SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 20/30 CM:

SPÓD:

1,5 opakowania ciemnych herbatników 

1 WARSTWA:

2 malinowe galaretki

ok.40 dag mrożonych malin

2 WARSTWA:

2 opakowania serka mascarpone (0,5 kg)

300 ml śmietanki 36 %

2-3 łyżki cukru pudru

1 kopiata łyżka żelatyny

DEKORACJA:

starta biała czekolada, kolorowa posypka

WYKONANIE:

1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki.

2. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, od razu dodajemy zamrożone maliny, mieszamy i na chwilę chowamy do lodówki. Pilnujemy, szybko tężeje.

Odkładamy na bok 1/4 część malin z galaretką. Resztę galaretki wylewamy na herbatniki. 

3. Żelatynę zalewamy ok. 6 łyżkami zimnej wody, odstawiamy aż napęcznieje. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.

Śmietanę ubijamy z mascarpone  i cukrem pudrem. Do rozpuszczonej żelatyny wlewamy parę łyżek ubitego kremu, mieszamy, sprawdzamy czy jest zimna i wlewamy do kremu. Ubijamy przez chwilkę.

1/3 kremu zostawiamy, resztę wylewamy na maliny, równo smarujemy, układamy 2 warstwę herbatników.

4. Pozostawioną galaretkę miksujemy aż maliny się rozpadną, dodajemy odłożony krem śmietanowy. Miksujemy do połączenia.

Krem malinowy wlewamy na herbatniki, wyrównujemy i dekorujemy np. startą białą czekoladą. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. Smacznego :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz