Gdy kupiłam foremkę w kształcie choinki wiedziałam ,że pierwsze upiekę w niej piernika. Tym razem zrobiłam szybciutki i prosty piernik marchewkowy. Poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze ;) Dodatkowo przełożyłam go dżemem i wyszedł przepyszny, wilgotny i idealny deser na świąteczny stół. Polecam :)
SKŁADNIKI NA FORMĘ CHOINKĘ:
3 całe jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
1,5 łyżki miodu
1 łyżka powidła lub dżemu
1 łyżeczka sody
0,5 łyżeczki proszku
2 łyżki przyprawy do piernika
1,5 szklanki mąki
szklanka startej marchewki na małych oczkach
można dodać odrobinę kakao
DO PRZEŁOŻENIA:
0,5 słoiczka kwaśnego dżemu lub powidła
DO DEKORACJI:
150 g masła
150 g mleczka zagęszczonego słodzonego
zielony barwnik
kolorowa posypka
WYKONANIE:
Całe jajka razem z cukrem ubijamy na białą gęstą masę. Wlewamy olej, miód, dodajemy powidło.
Mąkę, przyprawę, proszek i sodę przesiewamy. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Na końcu wsypujemy marchewkę. Wlewamy do formy, pieczemy ok 50 minut w 180 st. C -góra dół. Najlepiej sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Następnie przecinamy na pół.
Ciasto przekładamy dżemem lub powidłem.
DEKORACJA:
Masło ucieramy na puch, dodajemy powoli mleczko zagęszczone. Dobrze miksujemy. Dodajemy zielony barwnik.
Krem przekładamy do worka cukierniczego z ulubioną końcówką (u mnie gwiazdka) i dekorujemy.
Posypujemy kolorową posypką.
Filmik jak zrobić na kanale Tik Tok >>>KLIK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz